duminică, 13 noiembrie 2016

Diferenta intre curent continuu si curent alternativ



Curentul continuu este tipul de electricitate produsă de o baterie, de exemplu.



Pe cât de folosit şi uşor de înţeles este curentul continuu, acesta nu este „tipul” de electricitate folosit în general. Unele surse electrice, precum generatoarele electro-mecanice rotative, produc tensiuni a căror polaritate alternează, inversându-se în acest caz polii pozitivi şi negativi între ei. Fie că vorbim de modificarea polarităţii unei tensiuni sau de modificarea direcţiei de deplasare a electronilor înainte şi înapoi, acest gen de electricitatea poartă denumirea de curent alternativ.


Deşi simbolul bateriei este folosit pentru a reprezenta orice sursă de curent continuu, în cazul curentului alternativ, simbolul unei surse de energie îl reprezintă o linie sinusoidală într-un cerc, precum în figura de mai sus.

SCOP


Ne putem întreba, pe bună dreptate, de ce ne-am bate capul şi cu acest tip de electricitate. Este adevărat că în unele cazuri, curentul alternativ nu prezintă niciun avantaj faţă de cel continuu. În aplicaţiile în care curentul electric este folosit doar pentru a genera energie sub formă de căldură (reşou, bec, etc.), polaritatea sau direcţia curentului este irelevantă atâta timp cât tensiunea şi curentul existente în circuit sunt suficiente pentru a disipa puterea necesară elementelor din circuit. Totuşi, cu ajutorul curentului alternativ se pot construi generatoare electrice, motoare electrice şi sisteme de distribuţie a energiei electrice mult superioare din punct de vedere al eficienţei faţă de curentul continuu.
https://www.youtube.com/watch?v=lARwu9GI-Pw

16 comentarii:

  1. Foarte interesant si fascinant articolul dvs.!

    RăspundețiȘtergere
  2. E interesant ,cred ca o sa ma ajute la restanta de la domnul Dogaru. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. Curentul alternativ e cel care alterneaza, adica schimba (+)(-), de aia nu conteaza daca bagi in priza +la minus sau minus la +. El se schimba dupa herti, noi aveam in Romania 50 sau 60.De fapt, becul se stinge si se aprinde asa de repede incat nu iti dai seama. Curentul continuu este cel de la baterie unde + este + si minus e minus. Oricum un articol forte bine punctat. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte interesant, explicit si util filmuletul de la sfarsit, am mai invatat ceva pe ziua de astazi. ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Adresa mea de e-mail: stoica_john95@yahoo.com

    Daca ai nevoie de anumite materiale.

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte bine explicat. Va recomand http://youcanpayless.com

    RăspundețiȘtergere
  7. Mulțumesc frumos! M-ați ajutat la o temă.

    RăspundețiȘtergere