vineri, 25 noiembrie 2016

CURENTUL ALTERNATIV SINUSOIDAL

2. Valori efective ale mărimilor alternative.

Deoarece valoarea curentului electric este variabilă în timp, în practică se foloseşte o valoare echivalentă numită valoare efectivă (sau eficace) Ief notată adesea numai cu I. Valoarea efectivă a intensităţii curentului alternativ este egală cu intensitatea unui curent electric continuu care produce acelaşi efect termic Q la trecerea prin acelaşi rezistor. Relaţiile dintre valorile maxime şi cele efective sunt date de următoarele expresii de calcul:
Pentru a cunoaşte elementele caracteristice sau pentru a opera cu mărimile alternative armonice, se folosesc reprezentări convenţionale ale acestora:

a) Reprezentarea analitică.
Simpla scriere a mărimii respective în funcţie de mărimile variabile (timp, fază etc.) poate furniza informaţii privind: valoarea instantanee, valoarea maximă, pulsaţia, perioada, faza iniţială a mărimii reprezentate. 
 b) Reprezentarea grafică.
 Prin reprezentarea grafică, a unei mărimi alternative în funcţie de un parametru variabil care poate fi timpul t sau faza φ, se obţin informaţii despre perioadă, faza iniţială, valoarea maximă, valoarea instantanee.
c) Reprezentarea fazorială. 
La reprezentarea mărimilor alternative armonice se poate utiliza un vector numit fazor, care are lungimea proporţională cu valoarea maximă a mărimii alternative armonice, unghiul pe care îl face cu abscisa este egal cu faza iniţială φ0, iar proiecţia lui pe ordonată egală cu valoarea mărimii la momentul iniţial sau la alt moment. Vectorul se consideră rotitor cu o perioadă egală cu cea a mărimii alternative. 

2 comentarii: