vineri, 25 noiembrie 2016

CURENTUL ALTERNATIV SINUSOIDAL

1. Generarea tensiunii electromotoare alternative. Valori instantanee şi maxime.

Curentul alternativ este foarte utilizat, atât în industrie, cât şi în consumul casnic, prin faptul că prezintă o serie de avantaje, faţă de curentul continuu: poate fi generat simplu şi cu costuri reduse, se poate transporta la distanţe mari uşor şi cu pierderi mici, se poate transforma. La baza producerii tensiunii electromotoare alternative stă fenomenul de inducţie electromagnetică, descoperit de M. Faraday:
Unde am notat Φm=B∙S fluxul magnetic prin spira de arie S. Evident, ⃗⃗ este inducția câmpului magnetic. Pentru că spira se rotește în jurul unui ax cu viteza unghiulară constantă ω, fluxul magnetic prin spiră la un moment dat este dat de relația:
Facem observația, foarte importantă, că dependența de timp a fluxului magnetic prin spira de arie S este o dependență armonică. Pentru a deduce expresia t.e.m. alternative facem apel la o teoremă din matematică, referitoare la funcțiile armonice:

TEOREMA 1. Variația în timp a unei mărimi armonice este tot o mărime armonică, de aceeași pulsație, a cărei amplitudine este multiplicată cu ω, iar faza defazată înainte cu . Și reciproca este adevărată.  
Dacă aplicăm legile lui Ohm, pentru un circuit de curent alternativ, obținem:


2 comentarii: